Professioneel gras / gazon-onderhoud

Natuurlijk wilt u het beste gazon-onderhoud voor uw gras. Dit moet u immers op de juiste manier laten maaien, op het juiste moment. Daarbij hoort ook nog verticuteren en beluchten. En natuurlijk bemesten met de juiste voedingsstoffen zoals kalk, turf en mest. Ook goed gereedschap maakt het verschil: niets werkt sneller en beter dan een goede verticuteermachine, grasmaaier en prikroller. Allemaal onderdeel van ons abonnement voor uw gazononderhoud!

Tuinontwerp

ONTWERP

AANLEG & (SIER)BESTRATING

MAANDELIJKSE ABONNEMENTEN

GROEN ONDERHOUD

PROCESSIERUPS BESTRIJDING

Stappenplan gazon-onderhoud: voorjaar

Het vroege voorjaar is een belangrijk moment voor uw gazon. In deze periode zal alles groeien en begint uw tuin weer tot leven te komen. Voor een mooi groen gazon is het vooral nu belangrijk dat u de juiste handelingen uitvoert. Vandaar ons Stappenplan Onderhoud Gazon:

Verticuteren

Wat houdt dat in: uw gazon verticuteren? In het kort gezegd verwijderen wij hiermee de laag vilt en mos uit uw grasmat. Hiervoor gebruiken wij een speciale verticuteermachine. Deze zijn verkrijgbaar met een handmatige en gemotoriseerde bediening. Beide zijn geschikt voor onderhoud van het gazon, hoewel de laatste meer geschikt is voor grotere tuinen. Waarom gras verticuteren? Dit zorgt voor meer licht en lucht in uw grasmat en grond, waardoor nieuw gras zich beter ontwikkelt. En uw nieuwe grasmat ziet er veel mooier uit zonder al die mossen.

Gras zaaien

Het voorjaar is ook de beste tijd om te zaaien. Zo geeft u uw tuin volop tijd om weer een mooie grasmat te laten groeien. Zeker na het verticuteren wilt u dit snel doen, omdat er dan kale plekken zijn ontstaan. Weliswaar zijn de viltlaag en mosgroei verdwenen, maar in plaats daarvan ziet u nu kale plekken. Hierin zullen onkruid of mos al snel midden in uw gazon groeien. Zaai dus op tijd, op de grond waar de viltlaag lag. Kies hierbij ook voor het juiste type graszaad, zodat het nieuwe gras bij uw huidige gazon past.

Twijfelt u of u de juiste graszaden heeft? Wilt u het zaaien overlaten aan een specialist? Neem nu contact op en vraag ons om advies!

U kunt ons bellen of whatsappen via +31640860479, een mail sturen naar info@jvanstijn.nl of doormiddel van het contactformulier.

Offerte aanvragen

WAT ANDEREN OVER ONS ZEGGEN...

Graszoden tegen kale plekken

Zijn de kale plekken in uw gazon te groot om te bezaaien? Of heeft u geen zin om te wachten op een egaal gazon? Dan kunt u in plaats van graszaad ook voor graszoden kiezen. Binnen twee weken sluit het gras weer netjes aan op de rest van uw gazon. Zorg er ook hierbij voor dat u het juiste type gras inzet. Zo ontstaan er geen opvallende plekken in uw gazon.

Beluchten van uw gazon

Wilt u uw gazon écht goed onderhouden, dan is het beluchten iets wat u niet kunt negeren. Vaak is dit het meest onderschatte onderdeel van gazononderhoud. Want als uw bodem te compact en dichtgeslagen is door dode grassen, komt nooit voldoende water bij de wortels. U kunt dan blijven sproeien tijdens droog weer. Het water dringt simpelweg niet door tot de bovenste laag, en verstikt deze zelfs. In natte periodes zal uw gazon zompig worden en zullen hele delen van uw gazon beschadigd raken. Zo ontstaan er gele plekken, of sterven delen af. Hiervoor is de prikroller, waarmee uw bodem weer losser gemaakt wordt, en uw gras beter kan groeien.

Maai, op de juiste wijze!

Maai uw grasveld zeker twee keer per week, voor het beste resultaat. Door regelmatig maaien weet u zeker dat uw gras mooi egaal en dicht blijft. De beste maaibeurt is wanneer uw grasmaaier scherpe messen heeft. Controleer deze dan ook regelmatig, voordat u gaat maaien. Stel uw maaier vervolgens in voor een graslengte van ongeveer 3 centimeter. Maai het gras op deze hoogte en u geeft schimmels, onkruiden en ongedierte geen kans meer.

Gazon bemesten

Een prachtig diepgroen oppervlak? Dat bereikt u makkelijk door te laten bemesten. Als er genoeg van de juiste voedingsstoffen in uw gras zitten, groeit het mooier en egaler. Hierbij is het belangrijk om precies te weten welke meststoffen er in een gazonmest zitten. Alleen dan laat gazonmest uw gras goed groeien.

Zuurgraad beheren

Wilt u de pH-waarde aanpassen om bepaalde planten te kweken, of omdat u gele plekken in uw gras heeft? Door kalk strooien verhoogt u een te lage pH-waarde. Wilt u de zuurgraad juist verlagen, dan moet u turf of compost laten strooien. Wilt u de u zuurgraad verlagen, dan kunt u kalk strooien.

Gazon onderhoud: zomer

Ook in de zomer wilt u uw gras optimaal onderhouden. Dan zijn er vaak droge periodes, dus moet u uw gazon regelmatig besproeien. Vooral als de temperatuur boven de 20 graden ligt, dan droogt uw gras uit en kan het niet groeien. Doe dit bij voorkeur eenmaal langer, in plaats van meerdere korte keren. Gras groeit ook sneller in deze periode, dus moet u vaker uw gazon maaien.

OVERTUIGD?

Altijd uw gazon of grasveld keurig onderhouden hebben? Vraag naar de mogelijkheden.

Offerte aanvragen