Gras gazon onderhoud? Kies voor J van Stijn!


 15 jaar ervaring in het vak

 Persoonlijke offertes op maat, wij denken met u mee

 Focus op betaalbaarheid, betaal een vast tarief

 Sterk in communicatie en het houden aan afspraken

 Klanttevredenheid staat bij ons op nummer 1

Bij J. van Stijn ben je verzekerd van een vlotte & kwalitatieve samenwerking of het nou gaat om tuinonderhoud, aanleg of ontwerp.

Natuurlijk wilt u het beste gazon-onderhoud voor uw gras. Dit moet u immers op de juiste manier laten maaien, op het juiste moment. Daarbij hoort ook nog verticuteren en beluchten. En natuurlijk bemesten met de juiste voedingsstoffen zoals kalk, turf en mest. Ook goed gereedschap maakt het verschil: niets werkt sneller en beter dan een goede verticuteermachine, grasmaaier en prikroller. Allemaal onderdeel van ons abonnement voor uw gazononderhoud!

Hovenier J. van Stijn Tuinverzorging – Alles wat u moet weten over het onderhouden van uw gazon:

Als trotse bezitter van een gazon, wilt u natuurlijk dat uw grasmat er altijd mooi groen en gezond uitziet. Maar hoe zorgt u daarvoor? Het onderhoud van een gazon kan een flinke klus zijn, maar met de juiste kennis en tips kunt u ervoor zorgen dat uw gazon er altijd op zijn best uitziet. In deze tekst delen wij alle informatie die u nodig heeft om uw gazon goed te onderhouden.

Gazon onderhoud in het voorjaar

Het voorjaar is de perfecte tijd om te beginnen met het onderhouden van uw gazon. Na de winter heeft uw gazon namelijk extra aandacht nodig. De eerste stap is het verwijderen van mos en andere onkruiden. Vervolgens kunt u uw gazon bemesten om ervoor te zorgen dat het gras voldoende voedingsstoffen heeft. Als laatste kunt u kalk strooien om de zuurgraad van de grond op peil te houden.

Gras gazon onderhoud : Verticuteren

Wat houdt dat in: uw gazon verticuteren? In het kort gezegd verwijderen wij hiermee de laag vilt en mos uit uw grasmat. Hiervoor gebruiken wij een speciale verticuteermachine. Deze zijn verkrijgbaar met een handmatige en gemotoriseerde bediening. Beide zijn geschikt voor onderhoud van het gazon, hoewel de laatste meer geschikt is voor grotere tuinen. Waarom gras verticuteren? Dit zorgt voor meer licht en lucht in uw grasmat en grond, waardoor nieuw gras zich beter ontwikkelt. En uw nieuwe grasmat ziet er veel mooier uit zonder al die mossen.

Gazon onderhoud zomer:

In de zomer is het belangrijk om uw gazon goed te bewateren. Het gras heeft namelijk voldoende water nodig om gezond te blijven. Daarnaast is het aan te raden om uw gazon regelmatig te maaien en het maaisel te verwijderen. Dit voorkomt dat het gras verstikt raakt en zorgt ervoor dat uw gazon er mooi uit blijft zien.

Gazon onderhoud winter

In de winter vraagt het gazon om een andere aanpak. Maak het gazon vrij van sneeuw en ander afval en vermijd betreding van het gazon om beschadiging van het gras te voorkomen. Het is ook belangrijk om het gazon te kalken om verzuring te voorkomen.

Gazon onderhoud schema:

Om ervoor te zorgen dat u het onderhoud van uw gazon niet vergeet, kunt u een onderhoudsschema maken. Hierin kunt u precies bijhouden wanneer u uw gazon moet bemesten, kalk strooien of maaien. Zo heeft u altijd een overzicht van wat er moet gebeuren en wanneer.

Gras gazon onderhoud : Gras zaaien

Het voorjaar is ook de beste tijd om te zaaien. Zo geeft u uw tuin volop tijd om weer een mooie grasmat te laten groeien. Zeker na het verticuteren wilt u dit snel doen, omdat er dan kale plekken zijn ontstaan. Weliswaar zijn de viltlaag en mosgroei verdwenen, maar in plaats daarvan ziet u nu kale plekken. Hierin zullen onkruid of mos al snel midden in uw gazon groeien. Zaai dus op tijd, op de grond waar de viltlaag lag. Kies hierbij ook voor het juiste type graszaad, zodat het nieuwe gras bij uw huidige gazon past.

Twijfelt u of u de juiste graszaden heeft? Wilt u het zaaien overlaten aan een specialist? Neem nu contact op en vraag ons om advies!

Hoe onderhoud ik mijn gazon?

Het onderhouden van uw gazon kan dus een flinke klus zijn. Als u zelf geen groene vingers heeft of hier simpelweg geen tijd voor heeft, dan kunt u het onderhoud ook uitbesteden aan een professionele hovenier. Bij Hovenier J. van Stijn Tuinverzorging hebben wij alle kennis en expertise in huis om uw gazon op de juiste manier te onderhouden. Zo kunt u altijd genieten van een prachtig groen gazon.

Als u meer informatie wilt over het onderhouden van uw gazon of als u geïnteresseerd bent in onze diensten, neem dan gerust contact met ons op. Wij staan altijd voor u klaar om al uw vragen te beantwoorden en u te voorzien van professioneel advies.

U kunt ons bellen of whatsappen via +31640860479, een mail sturen naar info@jvanstijn.nl of doormiddel van het contactformulier.

Onderhoud gazon kalk

Als u een prachtig groen gazon wilt hebben, is het belangrijk om het regelmatig te onderhouden. Een van de belangrijkste stappen die u kunt nemen, is om uw gazon te voorzien van kalk. Maar wat is kalk, en waarom is het zo belangrijk? Kalk is een natuurlijke stof die wordt gebruikt om de zuurgraad van de grond te verhogen. Als de zuurgraad van uw gazon te hoog is, kunnen voedingsstoffen niet goed door de wortels van uw gras worden opgenomen. Dit kan leiden tot een zwak gazon dat vatbaar is voor ziekten en onkruid. Door kalk toe te voegen, wordt de zuurgraad van uw gazon in balans gebracht, waardoor het gras beter kan groeien en gezonder blijft.

Gras gazon onderhoud : graszoden tegen kale plekken

Zijn de kale plekken in uw gazon te groot om te bezaaien? Of heeft u geen zin om te wachten op een egaal gazon? Dan kunt u in plaats van graszaad ook voor graszoden kiezen. Binnen twee weken sluit het gras weer netjes aan op de rest van uw gazon. Zorg er ook hierbij voor dat u het juiste type gras inzet. Zo ontstaan er geen opvallende plekken in uw gazon.

Gras gazon onderhoud : Beluchten van uw gazon

Wilt u uw gazon écht goed onderhouden, dan is het beluchten iets wat u niet kunt negeren. Vaak is dit het meest onderschatte onderdeel van gazononderhoud. Want als uw bodem te compact en dichtgeslagen is door dode grassen, komt nooit voldoende water bij de wortels. U kunt dan blijven sproeien tijdens droog weer. Het water dringt simpelweg niet door tot de bovenste laag, en verstikt deze zelfs. In natte periodes zal uw gazon zompig worden en zullen hele delen van uw gazon beschadigd raken. Zo ontstaan er gele plekken, of sterven delen af. Hiervoor is de prikroller, waarmee uw bodem weer losser gemaakt wordt, en uw gras beter kan groeien.

Gras gazon onderhoud : Maai, op de juiste wijze!

Maai uw grasveld zeker twee keer per week, voor het beste resultaat. Door regelmatig maaien weet u zeker dat uw gras mooi egaal en dicht blijft. De beste maaibeurt is wanneer uw grasmaaier scherpe messen heeft. Controleer deze dan ook regelmatig, voordat u gaat maaien. Stel uw maaier vervolgens in voor een graslengte van ongeveer 3 centimeter. Maai het gras op deze hoogte en u geeft schimmels, onkruiden en ongedierte geen kans meer.

Gras gazon onderhoud : Gazon bemesten

Een prachtig diepgroen oppervlak? Dat bereikt u makkelijk door te laten bemesten. Als er genoeg van de juiste voedingsstoffen in uw gras zitten, groeit het mooier en egaler. Hierbij is het belangrijk om precies te weten welke meststoffen er in een gazonmest zitten. Alleen dan laat gazonmest uw gras goed groeien.

Gras gazon onderhoud : Zuurgraad beheren

Wilt u de pH-waarde aanpassen om bepaalde planten te kweken, of omdat u gele plekken in uw gras heeft? Door kalk strooien verhoogt u een te lage pH-waarde. Wilt u de zuurgraad juist verlagen, dan moet u turf of compost laten strooien. Wilt u de u zuurgraad verlagen, dan kunt u kalk strooien.

 

Waar wacht u nog op?
Neem direct contact met ons op!