Januari is dè topmaand voor tuinonderhoud

Hartje winter dus weinig of geen bedrijvigheid in onze tuinen zou je denken. Fout! Januari is namelijk één van de belangrijkste maanden om je tuin voor te bereiden op de lente die voor de deur staat en de zomer waarin je weer met volle teugen van het buitenleven zal kunnen genieten. Lees wat mag je al doen in de tuin in januari.

BESTRATEN EN SNOEIEN MAAR

Heb je nog een terras aan te leggen, een pergola op te bouwen of een pad te leggen in het gras? Dat kan, zolang de temperatuur zich daartoe leent, allemaal prima in de eerste maand van het nieuwe jaar gebeuren.

Maar, ook snoeien kan in januari. Meer nog, januari is voor vele bomen en planten zelfs dé topmaand om ze kort te wieken. Treurwilgen, beuken en fruitbomen, wilde rozen… Ze houden van een goede snoeibeurt in deze wintermaand aangezien hun sapstroom in februari alweer volop op gang gaat komen en snoeien best daarvoor gebeurt. Het enige waar je wel voor uit moet kijken, is dat je niet gaat snoeien als het buiten vriest dat het kraakt. Doe je dat wel dan kunnen de wonden die een snoeibeurt toch wel achterlaat dicht gaan vriezen en zullen die zich niet zo mooi en vlot herstellen als we dat als tuinliefhebber natuurlijk wel graag willen zien.

VERPOTTEN EN BESCHERMEN

Ook een mooi werkje om in januari mee aan de slag te gaan, is het verwijderen van de verdroogde bloemen die nog aan de struiken zitten of het verpotten van die planten die dit jaar echt wel aan een grotere stek toe zijn.

Maar, misschien wel het allerbelangrijkste januari-werk in je tuin, is het beschermen van al dat moois tegen de vrieskou die mogelijk toch nog komen gaat. Een vrieskou die de laatste jaren immers steeds vaker tot na de jaarwisseling op zich wachten laat. Verkijk je als tuinliefhebber dus zeker niet op een zachte maand december, want de winter kan in het nieuwe jaar nog altijd stevig toe gaan slaan. Vergeet in dat geval dus zeker je in de tuincentra aan te kopen plantenhoezen niet aan te brengen of aan de slag te gaan met jute, stro en ander tegen de kou beschermend materiaal.

HET STROOIEN VAN KALK

Kalk is een belangrijk product bij het gezond houden van de planten in je tuin. Kalk voedt namelijk de bodem met calcium en magnesium zodat die de juiste structuur krijgt. Een structuur die voldoende waterdoorlatend is in hele natte periodes, maar die ook genoeg vocht in buffer houdt om je planten lange droge periodes te helpen overleven. Kalk zal er ook voor zorgen dat de pH waarde in de grond verhoogt en het is die hogere pH waarde die ervoor zorgt dat de juiste voedingsstoffen goed tot de plantenwortels door kunnen dringen zodat die een stuk minder vatbaar worden voor ziektes en schimmels. Ja, kalk strooien in januari is een goed idee, want dan kan deze uiterst belangrijke stof tegen het voorjaar echt goed haar werk beginnen doen.

AANDACHT VOOR JE GAZON

Vergeet aan het begin van alweer een nieuw jaar ook je gazon niet een beetje extra aandacht te schenken. Ideaal is om hem eerst met kalk te bestrooien en er dan enkele weken later je eigen compost door te verwerken. Let wel op: doe dit alleen bij vorstvrij weer. Door je gazon lopen bij vorst of tijdens de dooi zal immers zorgen voor zwarte vlekken die je mooie grasveld danig kunnen ontsieren.

PLANNEN EN BESTELLEN

Na al deze werkjes die je buiten alvast in januari kan doen, kan je je ook binnen bezighouden met de tuin waarin je straks volop van lente en zomer wil gaan genieten. Hoe zie jij je tuin straks het liefst als alles weer gaat groeien en bloeien en wat moet er nog gebeuren om dat resultaat ook echt te bekomen? Maak je planning op en breng eens een bezoekje aan een tuincentrum om er niet alleen inspiratie op te doen, maar om misschien ook al de nodige bestellingen te plaatsen zodat je straks, wanneer het daar weer tijd voor is, volop kan beginnen planten en zaaien zowel in je sier- als in je moestuin.

Duik dus ook in januari al vol enthousiasme in je tuin en geniet van al het voorbereidende werk waar bloemen, planten, struiken en bomen je straks meer dan dankbaar voor zullen zijn en waarvan jij later op het jaar zowel letterlijk als figuurlijk de vruchten zal plukken.

U kunt ons bellen of whatsappen via +31640860479, een mail sturen naar info@jvanstijn.nl of doormiddel van het contactformulier.

Offerte aanvragen

WAT ANDEREN OVER ONS ZEGGEN...

OVER ONS

De liefde en de passie voor het vak zit er al sinds jongs af aan in. Het begon allemaal toen wij een jaar of 6 waren. Met de bakfiets vol tuingereedschap gingen wij na schooltijd en in het weekend langs bij de mensen en belden wij aan om te vragen of wij de tuin konden onderhouden. Dat werkte, zodoende een heel klantenbestand opgebouwd op jonge leeftijd. Om het vak echt onder de knie te krijgen was het noodzaak om van echte vakmannen het ambacht te leren, zogezegd zo gedaan. Na jarenlange ervaring, alle kneepjes van het vak geleerd te hebben was de grote stap aangebroken van zelf ondernemen.

Offerte aanvragen