Sedum kweken? Wij kennen het als geen ander!


 15 jaar ervaring in het vak

 Persoonlijke offertes op maat, wij denken met u mee

 Focus op betaalbaarheid, betaal een vast tarief

 Sterk in communicatie en het houden aan afspraken

 Klanttevredenheid staat bij ons op nummer 1

Bij J. van Stijn ben je verzekerd van een vlotte & kwalitatieve samenwerking of het nou gaat om tuinonderhoud, aanleg of ontwerp.

sedum

Bent u een tuinder in Nederland op zoek naar een veelzijdige en unieke plant om toe te voegen aan uw tuin? Overweeg dan sedum! In dit artikel zullen we de vele voordelen van deze plant bespreken, evenals hoe u het kunt kweken en welke soorten er zijn. Als professionele hoveniers met jarenlange ervaring kunnen wij u alles vertellen wat u moet weten over sedum.

Wat is sedum?

Sedum is een plant die bekend staat om zijn droogtebestendige eigenschappen en zijn vermogen om te bloeien in verschillende seizoenen. Het heeft dikke, vlezige bladeren en produceert prachtige bloemen die bijen aantrekken. Sedum kan groeien op verschillende ondergronden zoals rotsachtig terrein, maar ook op daken vanwege de lage waterbehoefte. Ze ook wel te vergelijken met succulenten

Kenmerken van sedum

Sedum is een veelzijdige plant die goed kan gedijen in verschillende omstandigheden. De eigenschappen maken het de perfecte keuze voor tuiniers die op zoek zijn naar een betrouwbare en mooie plant. Enkele kenmerken zijn:

 • Dikke, vlezige bladeren die water vasthouden en beter bestand zijn tegen droogte
 • Een winterharde plant die goed gedijt in de meeste klimaten, erg sterk dus!
 • Veel verschillende soorten bloemen, waaronder geel, roze en paars

Met deze eigenschappen is het niet alleen mooi om naar te kijken maar ook nuttig voor bijvoorbeeld bijen omdat het hun aandacht trekt wanneer ze bloeien. Sedum wordt steeds populairder als dakbedekking of groendakbekleding door de droge eigenschappen van de plant.

Voordelen van sedum in uw tuin

Sedums zijn geweldige planten om in uw tuin te hebben vanwege hun unieke eigenschappen. Ze zijn makkelijk te onderhouden en hebben weinig water nodig, waardoor ze perfect zijn voor droge gebieden. Bovendien helpen ze bij het voorkomen van erosie op hellingen of gedeelten met slechte grondkwaliteit. Door de vele kleuren en texturen, zijn ze ook uiterst geschikt als decoratie of bodembedekker.

Voordelen:

 • Gemakkelijk te onderhouden
 • Weinig water nodig
 • Helpen bij het voorkomen van erosie op hellingen of gedeelten met slechte grondkwaliteit
 • Veel verschillende kleuren en texturen die geschikt zijn voor decoratie of bodembedekking

Sedum kweken in uw tuin

is een geweldige manier om unieke bloemen en veelzijdige stengels toe te voegen aan uw buitenruimte. Het planten is eenvoudig en vereist minimale zorg, waardoor het perfect is voor beginnende tuinders. Zorg ervoor dat u de juiste hoeveelheid water geeft en bemest ter bevordering van gezonde groei. Verder kunt u gemakkelijk sedum snoeien en onderhouden om het er op zijn best uit te laten zien in uw tuin.

Planten van sedum

Geschikte locaties voor het planten in uw tuin zijn gebieden met volle zon en goed doorlatende grond. Tips voor het planten van verschillende soorten  zijn om te kiezen voor de juiste standplaats, ervoor te zorgen dat de bodem niet te vochtig is en om tijdens droge periodes regelmatig water te geven. Het is ook belangrijk om de juiste bodem te kiezen en deze goed voor te bereiden voordat u begint met het planten van uw sedum. Zorg ervoor dat u een mengsel gebruikt dat bestaat uit aarde, zand en grind om optimale groeiomstandigheden te creëren.

Water geven en bemesten

Voor een gezonde groei is het belangrijk om ze op de juiste manier water te geven en te bemesten. Hieronder vindt u enkele tips hoe u dit het beste kunt doen:

 • Geef ze regelmatig water, maar zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt
 • Geef pas weer water als de bovenste laag aarde droog aanvoelt
 • Meststoffen zoals organische mest of cactusmest zijn geschikt voor een goede groei

Het is belangrijk om deze tips in acht te nemen om zo lang mogelijk plezier te hebben van uw mooie en veelzijdige planten.

Sedum snoeien en onderhouden

Het snoeien en onderhouden is essentieel om ervoor te zorgen dat ze gezond blijven en jaar na jaar prachtige bloemen produceren. Hier zijn enkele belangrijke eisen die u moet overwegen bij het onderhouden van uw Sedums:

 • Bepaal wanneer de beste tijd is om te snoeien, afhankelijk van de specifieke kenmerken
 • Verwijder dode delen of beschadigde bladeren zonder schade aan de resterende takken toe te brengen
 • Let op het belangrijkste ongedierte dat Sedums aantast, herken dit probleem snel en neem actie indien nodig

Het goed verzorgen van uw tuin kan lastig zijn, maar met deze tips kunt u er zeker van zijn dat het in topconditie zal blijven.

sedum

Verschillende soorten sedum

Het is een veelzijdige plant die in verschillende vormen voorkomt. Zo zijn er lage en hoge sedums, maar ook sommige die dienen als bodembedekker. Elke soort heeft zijn eigen unieke eigenschappen en is geschikt voor verschillende tuinontwerpen. Zo creëert u met de juiste selectie een kleurrijke en onderhoudsvriendelijke tuin waar u het hele jaar door van kunt genieten.

Lage sedum

Sedum is een populaire keuze voor tuinders vanwege zijn unieke bloemen en veelzijdige stengels. Lage sedums zijn bijzonder geschikt als bodembedekkers, omdat ze snel groeien en weinig onderhoud nodig hebben. Hieronder staan drie soorten die perfect zijn voor uw tuin:

 • Sedum acre:
 • Een laagblijvende plant met gele bloemen
 • Sedum sexangulare:
 • Een kruipende plant die zich snel verspreidt
 • Sedum album ‘Coral Carpet’:
 • Een wintergroene variëteit met roze bloemen

Het is ook een geweldige plant om te gebruiken in combinatie met vetkruid (Sempervivum). Als u op zoek bent naar een kleurrijke en onderhoudsarme border, is een combinatie van sedum en vetkruid een uitstekende keuze. Samen vormen deze planten een prachtige combinatie van verschillende kleuren en texturen die uw tuin zeker zullen opfleuren.

Deze \voegen niet alleen kleur toe aan uw tuin, maar trekken ook vlinders en bijen aan. Ze gedijen goed in de volle zon en kunnen worden gebruikt om lelijke plekken op te vullen of om borders af te bakenen. Probeer eens een van deze lage sedums uit in uw eigen buitenruimte!

Hoge sedum

Sedum telephium ‘Herbstfreude’, Sedum spectabile ‘Brilliant’ en Sedum matrona zijn prachtige variëteiten van hoge sedums die uw tuin naar een hoger niveau tillen. Deze planten onderscheiden zich door hun unieke bloemen en veelzijdige stengels, wat ze geschikt maakt voor verschillende toepassingen in uw tuin. Hieronder vindt u meer informatie over deze drie soorten:

 • Sedum telephium ‘Herbstfreude’:
 • Een populaire variëteit met roze bloemen in de herfst
 • Sedum spectabile ‘Brilliant’:
 • Een langbloeiende soort met helderroze bloemschermen
 • Sedum matrona:
 • De hoogste van de drie, tot wel een meter hoog

Met deze hoge sedums creëert u gegarandeerd een indrukwekkend effect in uw border of als solitaire plant op het terras. Het is belangrijk om te weten dat ze winterhard zijn en weinig onderhoud vragen.

Sedum als bodembedekker

Het is een uitstekende bodembedekker vanwege zijn lage onderhoudsvereisten en lange bloeiperiode. Het kan goed groeien in verschillende soorten grond, waaronder droge grond en rotsachtige gebieden. Hier zijn enkele voordelen van het gebruik als bodembedekker:

 • Bloeit langdurig:
 • Ze kunnen tot laat in de herfst bloeien, wat zorgt voor kleurrijke accenten in uw tuin.
 • Weinig onderhoud:
 • Ze hebben weinig water nodig om te overleven, dus bespaar je tijd door minder vaak water te geven.
 • Geschikt voor verschillende oppervlakken:
 • Het kan worden gebruikt op hellend terrein of op plekken met slechte drainage.

In andere woorden dus echt een plant waar je een opslag van wil kopen en inslaan!

tuinontwerp zuid holland

Als u wilt genieten van deze talloze voordelen, kunt u onze diensten inschakelen voor aanleggen of onderhouden van uw tuin. Onze professionals weten precies hoe ze dit kunnen toepassen om uw outdoor-leefruimte nog mooier te maken! Neem vandaag nog contact op met een specialist van J van Stijn Tuinverzorging.
Wilt u op de hoogte blijven via onze sociale kanalen? Volg ons nu via Facebook of Instagram.

 

Waar wacht u nog op?
Neem direct contact met ons op!


 

sedum