Tuinonderhoud mei. Tuinieren tips en advies

Tuinonderhoud: De mooiste maand van het jaar is mei. De heerlijke en vaak zonnige meimaand is aangebroken.Vanaf mei is het overal in de natuur te merken dat de zomer in aantocht is. De vogels zijn druk in de weer: ze maken nestjes en leggen eitjes. Kleurige borders en voorjaarsbollen maken de tuin tot een fleurig geheel.

WAT TE DOEN IN DE TUIN IN MEI?

KAN IK NOG PLANTEN IN MEI?

Je kunt alle zaden van eenjarigen en tweejarigen of vaste planten nu gelijk in de volle grond planten. Denk aan soorten zoals papaver, vlijtige liesjes, leeuwenbekjes, duizendschoon en madelieven. Schrijf de naam van de plant op een houten wasknijper en zet deze op de rand van de pot. Dit geeft een decoratief effect en op deze manier weet je altijd welke plant in de pot staat.

Welke planten planten in mei? Voor vetplanten begint nu de rustperiode. Geef deze daarom weinig water. Dit zorgt ervoor dat de grond droog en los blijft.

De ijsheiligen zijn voorbij, dus vanaf nu kunnen de voorgezaaide eenjarigen in de grond worden geplant. Denk bijvoorbeeld aan de tabaksplant, middaggoud, salvia en het leeuwenbekje.

WAT SNOEIEN IN MEI?

Kijk voordat je gaat snoeien de struiken even na. Er kunnen vogelnesten in zitten.

Groenblijvende hagen, zoals buxus, hulst, liguster en coniferen, kunnen in de meimaand prima gesnoeid worden. Het snoeien van deze hagen kan nog tot in augustus, maar nu zullen de jonge scheuten zich beter ontwikkelen.

Perkrozen en rozen op stam kunnen nu tot op 3 tot 5 ogen teruggesnoeid worden. Bij de klimrozen kunnen de zijtakjes op de gesteltakken kortgeknipt worden.

HET ONDERHOUD VAN DE VIJVER IN MEI

Vergeet de vissen niet. Vanaf nu moeten ze weer volop bijgevoerd worden. Zorg er echter wel voor dat al het voer opgegeten wordt. Beter een aantal keren achter elkaar kleine porties voeren, dan teveel in één keer.

Staat het moerasgedeelte langs de vijver nog leeg? Dan kun je nu de kattenstaart of lisdodde aanplanten. Deze beplanting geeft je vijver een mooiere uitstraling.

In de vijver zet de groei van de beplanting door. Let op of het filter nog voldoende water geeft en spoel eventueel de filtermaterialen om.

HET ONDERHOUD VAN HET GAZON IN MEI

Op sommige plaatsen op het gazon blijft het water erg staan of blijft de grond erg nat. Je kunt een Mestvork in de aarde steken en deze zacht heen en weer bewegen. Op deze manier kan het water dieper de grond in.

Strooi als er regen is voorspeld kunstmest op het gazon en herhaal dat binnen een maand. Op deze manier blijft het gazon in gezonde conditie!
Afhankelijk van de groei, kan het gazon weer regelmatig gemaaid worden. Doe dit vanaf nu ongeveer 1 tot 2 keer per week.

DE MOESTUIN IN MEI

De kiwi’s kunnen nu geplant worden. Plant altijd één mannelijke plant bij maximaal 6 vrouwelijke planten. De bestuivende, mannelijke plant kan na de bloei teruggesnoeid worden.

Wil je groenten in de tuin, maar heeft u weinig tijd of zin om deze veel te onderhouden? Er zijn een aantal groenten die erg weinig verzorging vragen. Dit zijn onder andere bieslook, dille, knoflook, laurier, lavendel, munt, prei, sperzieboon en vijg.

Zorg goed voor uw fruit. Geef aardbeien voldoende meststof en haal het onkruid er regelmatig tussen uit. Controleer de appelboom regelmatig op meeldauw. Verwijder de nabloei bij perenbomen om een infectie van perenvuur te voorkomen.

Mei is een mooie maand om tuinmeubels, bergingen, hekken en schuttingen op te knappen. Denk er bij de keuze van de beits aan dat de kleurloze beits per laag toch iets donkerder wordt. Dit geldt ook als je met een transparante kleurbeits werkt.

Plaats een regenton onder de goot of regenafvoer zodat je het regenwater op kunt vangen. Gebruik dit gratis natuurwater voor alle beplanting.
Zorg ervoor dat je terras weer opgeknapt is zodat je weer heerlijk kan zonnen, koffie drinken of genieten. Een sfeervol terras is snel gecreëerd en je hebt er een zomer lang plezier van.

Voor het bijeenbinden of bevestigen van planten, struiken of boompjes is groen touw of raffia erg geschikt. Door de zacht groene of crème kleur valt het touw tussen het groen niet op.

U kunt ons bellen of whatsappen via +31640860479, een mail sturen naar info@jvanstijn.nl of doormiddel van het contactformulier.

Offerte aanvragen

WAT ANDEREN OVER ONS ZEGGEN...

OVER ONS

De liefde en de passie voor het vak zit er al sinds jongs af aan in. Het begon allemaal toen wij een jaar of 6 waren. Met de bakfiets vol tuingereedschap gingen wij na schooltijd en in het weekend langs bij de mensen en belden wij aan om te vragen of wij de tuin konden onderhouden. Dat werkte, zodoende een heel klantenbestand opgebouwd op jonge leeftijd. Om het vak echt onder de knie te krijgen was het noodzaak om van echte vakmannen het ambacht te leren, zogezegd zo gedaan. Na jarenlange ervaring, alle kneepjes van het vak geleerd te hebben was de grote stap aangebroken van zelf ondernemen.

Offerte aanvragen